Småländsk skogshuldra titulerar jag mig, säger poeten och författaren Marianna, som berättar till bilder med tunga kinesiska inslag, i svenska trädgårdar. Bastedalen och även Carl Larssongårdens trädgård, där det finns spår av Kina.

 

Bastedalens Kinapark ligger vid norra Vätterns strand och har hittat sin plats i ett nedlagt kalkstensbrott. Den unika "harmoniska dalen" förmedlar både hisnande och stilla upplevelser. Marianna har i år tillsammans med fotografen Allan Larson och Marcus Naef givit ut boken.

Kinaparken skapades ursprungligen 1963 av Ebbe Jonsson, redaktör på corren. En livsdröm då som nu ägs av Pia Stentröm. I den harmoniska dalen finns vatten, vattenfall, broar, paviljonger, droppar, gångar, stigar, platser för meditation, jigong och trädgårdsmöten. Det handlar om att närma sig parkens hemligheter genom att väva ihop bildkonst, poesi och prosatexter med Kinaparkens historia, läran om fengshui och kinesisk livsfilosofi.

Det finns mycket tankar vad en Kinesisk trädgård ska vara.
Kinesiska namn som den Gyllene Drakens Paviljong. En mäktig buddha i guld. Många spår av Kina där man känner vördnad för enkla ting. Ett vördsamt förhållningssätt till träd och stenar. Det ska finnas ett dött träd i en riktig trädgård. En stor sten kan betyda att man är väldigt rik. Kinesen ser gärna skönheten i det enkla. Gamla fina uppskattade rosor från Kina är enkla..

 

Kontraster mellan 8-filiga motorvägar i Peking och ett fågelbo som olympiastadion symboliserade. Spindlar får utrymme att spinna i dimmans sagoskimmer. Vårda även det krokiga.

  • En trädgård ska inte bara vara arbete utan även lek.
  • Marianna ställde frågor som att se skönheten i det enkla. Att trösta ett kalhygge, går det?
  • Hon rekommenderade även att Googla på Kinesiska ordspråk.

"Det doftar alltid lite av den hand som skänker bort rosor."

"Om du ger din vän en fisk så blir han mätt för en dag, men om du lär honom att fiska så blir han mätt hela livet."

"En god granne är bättre än en avlägsen släkting."

2012-09-24