Vem är för Strindberg? Räck upp en hand. Mot? Både för och emot? Då räcker hon upp sin egen hand och tittar ut på publiken i Bokhallen som uppgår till 175 personer. Så inleds beskrivningen om Siri. Föreläsningen ingår i författarprogrammet som uppmärksammar Strindbergsåret 2012.

Strindberg kommer på regelbundna besök till Siri som då var gift med friherren och löjtnanten Carl Wrangel, med middagar för tre.

Då teater var som prostitution inom adeln ledde hennes teaterplaner till att maken Carl inte kunde behålla sin sociala position om makan blir skådis. Ett officiellt skäl till skilsmässan med Siri 1876.

Siri gifter sig med Strindberg. En dotter föds. Vid tre års ålder får hon hjärntuberkulos, dör och begravs åtta dagar före Siris premiär på Dramaten som blir succé.
"Din värdighet är din största tillgång som skådespelare", säger August till Siri. Ta vara på den.

Äktenskapet bli en berg och dalbana. August är oförmögen att hitta balans. Han vill väcka uppmärksamhet, älskar att provocera. Familjen Strindberg flyttar utomlands. Från början tänkt att vara i ett år, men det blir sex år. 

När de kommer hem, är det för att skiljas inför Värmdö kyrkoråd. Hon får vårdnaden om de tre barnen och underhåll, vid skilsmässan på Värmdö 1891.

Romanen handlar om Siri, före och under äktenskapet med Strindberg. Lena Einhorn började läsa Strindbergs "En dåres försvarstal", där miljön och människorna i Stockholm är så levande, säger Lena. Hon läste i flera månader, hela dagarna. 

Siri tog lång tid. Var inte säker på att få till det som en roman. Siri förändrades under livets gång. Hon stångades mot starka krafter. Siri var August Strindbergs första hustru, av tre.

Siri von Essen föddes i Finland. Föräldrarna tillhörde den finska adeln. Pappan, stabskapten Karl Reinhold, mamman Elisabet Charlotta. Siri var högt älskad av sin far och hade en lycklig barndom. 

Hon älskade baler, visste vad hon ville, hon ville bli skådespelerska. Pappan var inte så duktig med pengar. Måste sälja gården och flyttade med familjen till Sverige 1868. Hon dansade på baler för att hitta en "flamma" = en äkta man.  1875 iscensätts ett möte med Strindberg som lyckades.

 
Författaren avtackas med boken Carl von Linnés lärjungar i Östergötland, av Louise Kruse Svensson, stadsbiblioteket och adjungerad styrelseledamot.

Lena Einhorn är författare och framgångsrik filmare och regissör. Hon har tidigare bedrivit forskning i tumörbiologi och virologi.
Filmen "Handelsresande i liv" vann 1999 Prix Europa och nominerades till en Emmy. "Ur det förflutnas dunkel" erhöll utmärkelsen Le Prix Aventure et Découverte. För sin bok Ninas resa fick hon Augustpriset 2005 och filmen med samma namn belönades med två guldbaggar, för bästa film (producent Kaska Krosny) och bästa manus (Lena Einhorn).


2006 gav hon ut boken Vad hände på vägen till Damaskus?. I januari (2008) visades hennes Strindbergdokumentär på SVT, och samma år satte hon upp pjäsen Living Room på Kulturhuset, tillsammans med Anette Sallmander. 2009 kom reportageboken Återblick. Siri är hennes romandebut.

2012-03-19