Kampen mot dopning är ett stort problem inleder Helena som är projektledare för ett antidopningsprojekt som drivs av ÖIF, Östergötlands Idrottsförbund.
-Börjar med hur det ser ut inom idrotten, inom samhället och hur det ser ut i Östergötland.
För det första är det fusk att dopa sig. Inom idrotten blir man avstängd om man blir avslöjad. Två år är en vanlig avstängningstid. I samhället får man straff, böter eller fängelse.
Dopningens fyra huvudgrupper; Prestationshöjande, koncentrationshöjande, vattendrivande (gå ner i vikt) och preparat för att dölja dopning.
Konsekvenser
Fusk. Den dopade förlorar i trovärdighet. Dopningen kan vara olagligt o ge upp till sex års fängelse. Dessutom riskerar ju killen (99% är killar) sin hälsa. Sterilitet är ingen ovanlig konsekvens.
Enligt en enkät kan över 50% tänka sig att dopa sig enbart för ära och berömmelse!!
Elitträning är inte hälsobefrämjande. Det gör ont och då kan dopning vara en genväg. RF:s (Riksidrottsförbundets) strategier är att alla elitidrottare ska vara tillgängliga 1 timma varje dag mellan 06.00-23.00 för att kunna nås av oanmäld kontroll. I Sverige testas mellan 3.500 o 4.000 personer per år.
RF:s strategi innehåller ett program som man kallar att "vaccinera" klubben mot dopning.
Samhället
4% av alla som besöker gym håller på med anabola steroider, som är ett manligt könshormon. Problemet är till 99% ett killproblem. Missbruket är större än man kan tro. Den idealbild som killen har för sin kropp går "lättare" att få med genvägen anabola. Somliga dövar sin smärta (som träningen ger) med smärtstillande medicin och lugnande för att kunna sova. Det skapar en ond cirkel.
Alla biverkningar syns inte men märks. Som förändrad sexlust, aggressivitet, nedstämdhet, humörsvängningar, fixering vid träning, kropp o kost, personlighetsförändringar, sömnproblem/stress o ångest.
I Östergötland är ett viktigt projekt på gång med namnet "100% ren hårdträning". Tanken bakom budskapet handlar inte om vad man "tar" utan om vad man "ger". Alltså 100%.. Projektet är en modell som blir en test på om den håller i verkligheten.
Vi har fått bra svarsfrekvens på en enkät från dem som tränar på gym. Drygt två tusen personer som vi nu väntar på en utvärdering av säger Helena. Alla "snälla" gym är med, d.v.s. de har sagt ja till att vara med i projektet. Vi utbildar även polisen, avslutar Helena.
© Copyright . Sidan är byggd av och underhålls av Fontänen.
Foto och text Lars-Inge Larsson