Publiken är klok och förståndig, applåderar först, inleder Kalle som är professor i historia, vid Linköpings Universitet.
6 - 8 brödskivor om dagen som socialstyrelsen rekommenderade blev en "världsnyhet" och publicerades i "alla" världens tidningar, säger Kalle och det är typiskt svenskt. Liksom matjessill, som säljer lika mycket i midsommarveckan som under hela året i övrigt. Midsommar är typiskt svenskt, firas som om det är Nationaldagen.
Kalle berättar om fyra böcker som han skrivit. Utedass, Den besvärliga svärmodern, Historiska historier och den senaste; Sverigebilder.
Om alla i publiken sluter ögonen och ser det mest svenska vad ser vi då? Röd stuga med vita knutar, vit flaggstång med Svenska flaggan. Alla instämmer. Det är den materiella.
Om du i bussen med två passagerare sätter dig intill den ena och börja snacka, hur betraktas du då?…Frågor; har Sverige en kultur? När invandrare inte gör som förväntas säger vi att det beror på deras kultur. Vad betyder det? Blir du hembjuden till en svensk och blir bjuden på fläskkotlett med klyftpotatis är det som det ska. Blir du bjuden på grillad hundvalp vad händer då?
Vi reagerar med ryggmärgen. Fläskkött är fett. Hundkött magert och äts i många länder.
Har vi nationell identitet? Stolta svenskar förändras från1920-30-tal. Jämställdhet mellan könen började argumenteras för att vi är lika. Ändrades till jämställdhet för att vi är olika. Vi kan vara jämställda för att vi är olika.
Identiteter. Nationaldagen i Norge och Sverige. I Sverige är det närmaste nationaldagsfirandet vi gör, är under midsommaren, i Norge den 17 maj.
Kulturkrock? I Japan kan man inte tänka sig ett badrum med dusch och toa i samma rum. Kombinationen renlighet - avföring är otänkbar. Avstånd när vi talar med någon. Kom inte för nära. Men vid ilska och förälskelse är det annorlunda, då är vi nära.
Araber är nära och högröstade. Vi reagerar, men analyserar inte, ryggmärgsreaktion.
Invandrare på jobbet. Vi är kompisar med dem hela dagen, fikar tillsammans. Men kl. 17 åker alla till sitt. Invandraren blir själv. Vad har jag gjort för fel, undrar han? Vi umgås inte privat som många andra kulturer gör.
Några exempel som Kalle tar fram som typiskt svenska och där kulturkrockarna ger sig till känna.
Svenska företag har mycket att lära i affärsvärlden enligt Kalle. Klarar inte smalltalk. Som svensk gäller det att vara rationell och komma till snabbt avslut. Tar man sig inte tid med smalltalk före försöket till avslut, finns det ingen chans säger Kalle. Exemplen haglar.
Korsband som sändes till alla nyblivna pensionärer i slutet av 90-talet. Hur pensionären skulle klä sig. Blanketter som ska fyllas i om huset för värdering.
Kakel färgat eller vitt. Andra nationaliteter tycker vi är alltför anpassade och svarar tom på kaklets färg. Det skulle inte andra än svenskar göra. Då får väl myndigheten komma hem och titta själva säger andra.. Byråkraterna har auktoritet i Sverige. Men det är inte ovilja utan välvilja.
Inte rätt eller fel. Om ni inte känner igen er . Vi är lika goda svenskar ändå, avslutar Kalle sin populära föreläsning som utlöste många glada igenkännande skratt.
© Copyright . Sidan är byggd av och underhålls av Fontänen.
Foto och text Lars-Inge Larsson