Per i aktion

Att skriva en bok var en dröm som jag inte visste fanns, inleder Per.

Första gången jag skrev på tåget från Stockholm till Göteborg kommer jag inget ihåg av själva resan, bara att när jag var framme, då släppte alla spärrar.

Inom politiken gäller verklighet och fakta. Inom skönlitteraturen kan man låta fantasin flöda fritt.

Efter 10 år i politiken, åren 2003 – 2013, kom jag fram till att saker behöver belysas, vad som händer och hur det går till.
Vill för det första försöka berätta vad som händer bakom slutna dörrar. För det andra, få till en trovärdig beskrivning. Verkligheten överträffar alltid dikten.

Vad som överraskar? Exempelvis Trump. SVT:s Anna Hedenmo med talkort i handen, var först i tv med att utropa; Trump är vald till president! Hon kastade talkorten (de förberedda nedskrivna orden) och sa; nu får vi improvisera!Trump med muren och twitter.

Om man tänker sig tiden före Trump. Då som om allt var paketerat i ett bowlingklot bara rullar sin bestämda bana.

Nu via twitter med oberäkneliga uttalanden och frågor åt alla håll, som pågår samtidigt.

Informationsflödet är större än nånsin. Allt mäts, redovisas, analyseras. Vänds och vrids, twitter, sociala media. Allt hålls igång utan pauser.

Beslutsprocessen, förmågan att ständigt fatta beslut. Hur man än gör är det någon som drabbas. Ansvarar ledningen för allt, även den politiska svansen? Hur är den moraliska kompassen?

Man bråkar mest om jättesmå frågor eller jättestora. Allt däremellan berörs väldigt lite. Kvinnor är skarpast säger Per.

Per föreläser i bokhallen

Några har bara som uppgift att förpacka det politiska innehållet så det ser så bra ut som möjligt. Gäller att alltid placera skulden hos någon annan.

Jag fick beröm för min första bok av Jan Guillou säger Per. Han kunde inte läsa sig till vilken politisk färg författaren har. Det tar jag som beröm.

En politikers val mellan familj och politik. Ofta lite kaotiskt, olika drev, samma jakt som i en kriminalroman men bara lite mer i verkligheten.

Per berättar om sina erfarenheter och en del visdomsord som säkert kan återfinnas i den här boken om Harpsund tur och retur.

Louise Kruse-Svensson överlämnar en bok som tack

I boken finns mycket av de insikter jag har från politiken. Under en oförglömlig middag fattar tre kvinnor i toppositioner ett beslut som påverkar makten i landet. Statsministern har aviserat sin avgång. Det finns ingen given efterträdare. Kvinnorna går samman med det uttalade målet att förändra den politiska spelplanen.

Jag kanske inte ska berätta för mycket om boken. Den finns ju här att köpa efter föreläsningen.

Lojalitet är den helt centrala valutan i politiken. Om nån byter lojalitet, kan det vara intressant att veta hur det kan gå till.

Mera begrepp inom politiken. Omslagsfiguren, att vara först, tävlingsinstinkt, långsiktighet, personer från nöjessidan blir oftast inte så långvariga -

 

Förhållandet allas gemensamma agenda och att alla har en egen agenda, hur funkar det? Det finns också ett pris för offentligheten.

Per berättar om en filminspelning som pågår om hans böcker 1 och 2 som handlar om maktkamp, plus att han håller på att skriva en bok nr 3 samtidigt. Svårigheterna att hålla ihop och hålla isär.

Det är allt mindre som förenar oss säger Per.
En intressant upptäckt under filmarbetet. Jag trodde att man ska leta reda på en person som passar in i manus. Det visar sig att rätt person kan förställa sig till vad som helst (föreställningskonsten). Oerhört vad människor kan!

TYSTNAD är ett starkt vapen vid samtal. Nån börjar alltid tala, kanske t.o.m. om nåt som inte var tänkt...

Att vara alla till lags går inte. Man måste vara ”obekväm”, ta ställning, tycka nåt och vinna RESPEKT avslutar Per.

Bokförsäljning

2019 - 02 - 04