Vi har utvecklats till ett upplevelsecentrum med ständigt pågående forskning och teknikutveckling, med besökare från hela världen, berättar Sofia.

Himmel och hav, hur ska vi göra detta begripligt?
En mumie 5500 år gammal. Inne i mumien har efterlevande vid begravningen ”skickat med” en liten falk, hantverksmässigt gjord, men inte synlig ”utifrån”. Med teknikens hjälp kan man kopiera och skriva ut falken i 3D som sedan kan kopieras och göras i vilket material som helst utan att bryta mumien, som då skulle innebära att den förstörs. Av 3D-kopian kan man sedan mångfaldiga den gamla hantverksmässiga falken som man inte kan se utan teknikens hjälp.

Himlen. Med teknikens hjälp kan man göra en levande resa ut i rymden förbi månen och kanske till Jupiter. Vända åter och se jorden som en väldigt liten prick innan vi närmar oss och den växer till naturlig storlek innan vi landar och är hemma.
En väldigt tydlig upplevelse av hur liten och bräcklig vår jord är. Sätter fantasin i rörelse så det blir väldigt tydligt hur jorden ser ut just här vi lever. Hur ser till ex miljöfrågan ut i detta perspektiv?

Omfattande men kanske inte så känd verksamhet
Kan man studera även invärtes

Ett visualiseringsbord som visar en mumie som man kan vända och vrida i alla tänkbara vinklar och även studera insidan. Helheten, in i minsta detalj även senor och inälvor.

Titta på en människokropp underifrån med vickande fötter och skelettet med alla invärtes organ så doktorn kan ställa en diagnos direkt. Tekniken finns men läkarens kunskaper har inte hunnit med, ännu.

Forskning, bl a hantera stora infomängder alt informationsmängder

Samhällsinformation. En kamera med 360 graders inspelningsfält. Användes på Bråvallafestivalen 2017. Bara kameran kostar en miljon men ger unika möjligheter. Filmen blir en mäktig upplevelse.

Fick 70 miljoner från Knut o Alice Wallenbergs stiftelse som ser möjligheterna och tycker att denna verksamhet borde synas ännu mycket mera.

Vi har ett samarbete med NASA i USA som innebär att svenska studenter är där på deras bekostnad och programmerar.

Viktigast är att visa möjligheterna för barnen vilket görs i stor utsträckning.

En juvel i området, avslutar Sofia.

2018-02-26