Många intresserade på väg in

Föreläsningen inleddes men en redovisning av en kostforskning där ett antal studenter äter väldigt mycket skräpmat eller som professorn i stället kallar för snabbmat och samtidigt slutade träna. Varje individ ökade intaget från ca 3500 kalorier till ca 7000 per dag, motsvarar 14 big mac/dag. 5 av 18 nådde maxvikt. Levervärdena ökade otäckt, mest beroende på kolhydrater - obs inte beroende på fett.

Det nyttiga kolesterolet gick upp, trots mest mättat fett. 

Om man äter en kaka för mycket "slösar" kroppen med förbrukning och tvärtom om man bantar spara kroppen, förklarar Fredrik. GENERNA bestämmer hur man förbränner.

"Känner du någon som äter massor och är smal skicka honom/henne till mig;" säger professor Fredrik. Vill studera sådana personer för teorin att generna bestämmer förbränningen och att hitta den/de generna. Brunt fett är en nyckel. Vid 16 grader startar man sitt eget varma fett, sänker man värmen till 15 startar förbränningen av det bruna fettet.

Professor Fredrik Nyström

Alkohol och ölmage. Det är kalorierna inte alkoholen som gör ölmagen tror professorn. Alkoholen är en fjärde energiform säger professorn.

Livsmedelsverkets råd att ta bort fett och äta lågfettskost riktar sig till sunda och friska.

Att dricka ett glas vin om dagen, för kvinnor, och två glas för män, sänker blodsockret. Ingen viktökning, men alkoholen ska drickas som måltidsdryck.
Det farliga kolesterolet sjönk. Överviktiga hade längre överlevnad. Fettparadoxen

Kontroversiella synpunkter beläggs med faktabilder under föreläsningen som gör många i publiken frågande och undrande om vad man verkligen ska tro på. Det gamla synsättet eller har professor Fredrik rätt?

En kvinna i publiken säger efter föreläsningen; "tänk jag har föreläst om detta i hela mitt liv och nu visar det sig att allt kanske var fel?

2013-02-18