Föreläsaren avtackad av ordf. Börje Söderquist med en av Karolas skulpturer "Åtrå" i förgrunden

Karola Messner, konstnär, berättar att hon får uppleva en dröm som blir verklighet.

Född i Tyskland, München, för 61 år sedan av en konstnärlig mamma. Redan som 6-åring fick hon lära sig sköta rosor av mamma. Vägen från Tyskland och studier inom sjukvården för att så småningom bli professor i Linköping. Har under vägen träffat sin blivande make Jan Gillquist som också var professor med specialitet, titthålskirurgi på världsnivå. Det var han som var anledningen till att hon kom till Linköping.

Konsten ska visa med känsla för vad det är och inte konstlade idéer t ex. konservburk med skit som hon använde som exempel.

Inom forskning och sjukvård borde man dokumentera och testa mera för att hjälpa människor säger Karola. Livet i den akademiska världen handlar för mycket om pengar i stället för att hjälpa människor säger Karola som hoppade av som professor, för att ägna sig åt konst. Göra skulpturer och måla. Tillsammans med sin älskade make skapade de Kärlekens trädgård i Gryts skärgård. Nu en 25.000 kvm stor med rosor och rhododendron.

Bland rosor och rhododendron finns 13 skulpturer som hon gjort själv i vit cellplast. Målar i sin ateljé och skulpterar i trä (lind). Tar emot besökare hela somrarna, grupper och enskilt.

Monumentalmålning som ställts ut på Liljevalchs. monumental tagit från nätet. Målningen är ca 7 x 6

Som åskådare imponeras man av de vackra skulpturerna och målningarna, som även har ställts ut på Liljevalchs. Avslutar med att undra hur en människa så rikt begåvad även hinner med så oändligt mycket. Karola har även skrivit flera böcker och fått njuta drömmen som blev verklighet i kärlekens trädgård.

Kärlekens trädgård
 

2017-10-16